Viritys

Milloin harmonikka pitää virittää?

Kielien viilausta.
Joskus ainoa mahdollisuus tehdä kieliä, on viilata ne käsin.

Harmonikan virittäminen ja soittimen vireydessä pysyminen on erittäin mielenkiintoinen kokonaisuus, johon vaikuttavat mm. läppien avauma, materiaalit, lämpötila ja käytetty ilmanpaine. Mikäli harmonikka halutaan pitää hyvässä vireessä, tulee sen mekaniikka olla kunnossa: vahauksissa ei saa olla halkeamia ja venttiilit pitää olla toimintakuntoisia. Mikäli näin ei ole, pitää harmonikka huoltaa ja/tai korjata virityskuntoon ennen virittämisen aloittamista. Ammattikäytössä harmonikkojen viritys on hyvä tarkistuttaa vuosittain, harrastelijakäytössä 3–5 vuoden välein.

Jokainen harmonikka on virityksen osalta yksilö. Jotkin pysyvät hyvin vireessä, toiset eivät ollenkaan. Soittimen vireydessä pysyminen selviää vasta työtä tehdessä. Tarkistan kaikki soittimet huolella ennen virityksen aloittamista ja annan asiakkaalle hinta-arvion. Arviointi ei maksa mitään.

Harmonikkojen virityshinnat lasken kielien lukumäärän mukaan. Kielien lukumäärät vaihtelevat soittimen koosta johtuen hyvinkin paljon, minkä takia mitään yleispätevää ja pysyvää hinnastoa on vaikea antaa. Mitä pienempi soitin, sitä vähemmän kieliä ja vähemmän kustannuksia. On hyvä suhteuttaa harmonikan virittämisen työmäärä vaikkapa pianojen virittämiseen. Niin sanotussa ”täysimittaisessa” harmonikassa viritettäviä kieliä on diskantissa 368 ja bassossa 120 kappaletta eli yhteensä 488 kappaletta. Pianossa on kieliä noin 230 kappaletta. Virityksen tekemiseen kuluu aikaa päivästä viikkoon.